2012. június 16., szombat

Folyt. köv. (3)

James Dashner - Útvesztő trilógia

James Dashner - Az Útvesztő
Sorozat: Útvesztő 1.

Műfaj: ifjúsági, disztópia
Kiadó: Cartaphilus, Carta Young
Oldalak száma: 272 oldal
Várható megjelenés: 2012.06.19.
Eredeti ár: 2600 Ft


Fülszöveg: „Thomas még egyszer körbetekintett. Teljesen más hangulata lett a Tisztásnak így, hogy tömör falak veszik körbe, és nincs kiút. Megpróbált rájönni, mire szolgálhat ez az egész, és egyik megoldás sem volt túl megnyugtató. Most vagy ők vannak bezárva, vagy valami más van kizárva, ami árthatna nekik.”

Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.

EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…

…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.

James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.

„Üdv a Tisztáson!”


Miért érdekel?

Időnként szoktam nézelődni a goodreadsen, annak ellenére, hogy igen szerény angol nyelvtudással rendelkezem. Pár hónapja, amikor befejeztem Collinstól Az Éhezők viadalát, szétnéztem milyen más disztópiás könyvek vannak még. Így találkoztam először ezzel a sorozattal, s nagyon megtetszett az első rész borítója. Ráadásul elég jó értékeléseket kapott, több, mint 40.000 olvasás mellett közel 4-es átlag. Akkor még csak remélni sem mertem, hogy nemsokára magyarul is meg fog jelenni. 
A Cartaphilus kiadó vette meg a kiadás jogát, s új sorozatuk - a Carta Young - első darabja lesz ez a könyv.
Nagyon ígéretesnek tűnik, legalábbis a fülszöveg, a rövid összefoglaló alapján. Egyetlen bánatom csupán az, hogy nem az eredeti borítóval jelenik meg nálunk, mert a magyar kiadásé szerintem nem lett túl jó. És most enyhén fogalmaztam.

A sorozat részei:

1. The Maze Runner (2009) - Az Útvesztő (2012)
2. The Scorch Trials (2010) - ?
3. The Death Cure (2011) - ?


0 megjegyzés: